www.lovasjohatudod.ewk.hu
Egy lovas ló nélkül egyszerű ember, de a ló lovas nélkül mégiscsak ló marad...
MENÜ

Azt biztosan tudtad, hogy a ló négylábú, növényevő, testét szőr fedi. De ők sokkal többek ennél. Amelyik lovakkal a legelőben, istállókban találkozol, sokban hasonlítanak a régi vadlovakra, akikre veszedelmes ragadozók vadásztak. Hogy észrevegyék a közelgő veszélyt, a vadlovak mindig csapatokba jártak, és ha veszélyt éreztek, elmenekültek.

ménes

Ezért van az, hogy a mai lovak is megijedhetnek ismeretlen, vagy váratlan dolgoktól, és nem szeretnek egyedül lenni.

ijedtében bakoló ló

Szinte a ragadozók miatt alakult ki az, hogy a lovak szeme a fejük 2 oldalán van. Így mindent látnak, ami körülöttük történik, még az is, ha a hátuk mögött settenkedik valaki. A sötétben is látnak.

ló szeme

Nagyon jó a hallásuk, a fülüket el tudják forgatni, és minden apró zörejt meghallanak.

ló füle

A szaglásunk és az ízlésünk szintén kiváló, a rossz ízű gyógyszereket a legfinomabb csemegében is észrevesszik.

A tapintásuk a legfejlettebb, a felső ajkukkal ki tudják válogatni a szénából a kemény, tüskés növényeket, a bőrükön keresztül pedig érzik a lovas minden rezdülését. Akikkel gyakran találkoznak, azoknak a hangját és érintését hosszú évekig nem felejtik el.

 ló és ember harmóniája

Az orruk, szájuk körül, sőt még a szemüknél is hosszú tapintó szőröket láthatsz, ezeket nem szabad levágni, mert könnyen megüthetik magukat.

Az emberek beszélgetnek egymással, ők gyakrabban használnak testbeszédet, mint hangokat; tesstartásukkal, fülükkel, szemükkel, farkukkal fejezik ki, hogy mit gondolnak, hogyan érzik magukat.

 

Hangosan nyerítenek, ha keresik, hívják egy lóbarátukat, például amikor elviszik mellőlük az istállóból, és halk, lágy nyihogással üdvözlik, ha visszavezetik. Dühösen felvisítanak, ha egy másik ló szemtelenül beléjük csíp, és figyelmeztetően horkantanak, ha valami gyanúsat látnak. De ezek csak hangok, ha jól figyeled őket, észreveszed, hogy sokkal többet mesél a testük.

nyerít a ló

Amikor izgatottak, kihúzzák magukat, magas van a fejük, nyakuk, talán még topognak és szaladgálnak is, hegyezik a fülüket, tágra nyílik a szemük és az orrlyukuk.

figyelő ló

Amikor mérgesek, sunyítanak, vagyis egészen hátra lapítják a fülüket, dühösen forgatják a szemüket, csapkodnak a farkukkal.

támadó ló

Ha félnek, bizonytalanul forgatják a fülüket, vagy éppen teljesen megfeszülnek, és szeretnének elrohanni, de nem mernek az idegen tárgy miatt.

tétovázó ló

Asztali nézet